

Alle Sørøstasias "chinatowner" er svært forskjellige. Chinatown i Bangkok kan ved første øyekast se ut som resten av Bangkok, bare enda mer trafikkert og kaotisk. Og som i resten av Bangkok står ikke tiden stille her heller, noe som kan vise seg å være positivt. Gamle hus blir satt i stand til koselige overnattingssteder og nye spennende kafeer. Hvis man virkelig ønsker å utforske Chinatown lønner det seg å bo her. Hua Lamphong - jernbanestasjonen ligger like ved Chinatown og kommer man med tog eller skal reise videre med tog passer det bra å bo i Chinatown. MRT'en, undergrunnsbanen, har stopp på Hua Lamphong, og det er to nye stopp i Chinatown under arbeid. Det er også enkelt å komme seg til og fra Chinatown med ferge på Chao Phraya River, stopp nr. 5, Tha Ratchawongse.

China Gate eller Chalerm Prakiat Gate i rundkjøringen Odeon Circle er inngangen til Bangkoks Chinatown.
Mat og gull i Chinatown

Fra China Gate går den svært trafikkerte Yaowarat Road gjennom hele Chinatown. De røde gullsmedbutikkene ligger på rekke og rad med dagens gullpris i vinduet. Det er hit thaiene drar for å selge og kjøpe gull. Thaiene er generelt skeptisk til valuta- og aksjemarkedet og investerer i gull. Selv de som ikke har god råd kjøper gull hvis de har penger til overs, for de vet at de alltids kan selge det igjen i dårligere tider. I Yaowarat kan man også kjøpe tørket frukt rimelig samt kinesiske urter og naturmedisiner. Etter klokka 17.00 stenges Yaowarat delvis av, og restaurantene overtar.



Man kan lett føle seg litt i veien i de trange gatene hvor menn med håndtraller springer for å få levert varer.
Sampeng Lane




Mere shopping i Chinatown

Hvis du blir lei av glorete parykker og plastdingser kan du ta turen ned til gaten Songwat ved Chao Phraya River hvor det selges, ris, peanøtter, krydder og fiskeutstyr fra Mustad! Med gode sko og god tid er det beste bare å gå. Det er noe å se overalt og igjen anbefales Nancy Chandler's kart over Bangkok hvor det er et eget kart for Chinatown med hva som finnes i de forskjellige gatene, fra motordeler og våpen til mat av alle slag.

Dessverre er det lite igjen av gamle hus i Chinatown i Bangkok, og de fleste er ganske falleferdige, men den som leter den finner.

Her lukter det deilig krydder.

Et av norges eldste industriselskaper fra Gjøvik er i dag verdens største produsent av fiskekroker og de produseres selvfølgelig i Kina. Så da er jo ikke veien til Chinatown i Bangkok så lang.
Kuan Yin Shrine


Kuan Yin Shrine er nok det første kinesiske tempelet man kommer over i Chinatown, der det ligger rett ved China Gate. Her står Kuan Yin, The Godess of Mercy og skuer utover stabler med vannflasker og rissekker som jeg går ut fra er til veldedige formål.
Wat Traimit


Wat Traimit ligger også rett ved China Gate og her er verdens største Buddhastatue i massivt gull. Hele 5,5 tonn veier han.
Blomstermarkedet – Pak Klong Talaat

Blomstermarkedet ligger strengt tatt ikke i Chinatown siden man må krysse klongen Ong Ang og da er man per definisjon i Rattanakosin, det gamle Bangkok. Her er det også engrossalg og det er mest trafikk på markedet fra 03.00 til 05.00 om morgenen! Det er da blomstene kommer inn fra leverandørene og selges ut til de som skal forsyne Bangkok med dagens blomster. Jeg må innrømme at jeg aldri har vært oppe så tidlig for å ta turen hit, men det er nok å se utover formiddagen også. Bor man i Chinatown er det gangavstand, men man kan også ta ferga på Chao Phraya River til stopp nr. 7, Tha Pak Klong Talaat. Det er ikke bare blomster som selges her, men også frukt og grønnsaker.





Den orange fløyelsblomsten som matcher buddistmunkenes kapper betyr lykke og brukes i mange sammenhenger i Thailand.
Bangkoks vakreste kafé

Dette må være det man kan kalle en instagramvennlig kafé. Vi hadde nok ikke funnet denne kafeen hvis vi ikke hadde undersøkt litt på forhånd. Inngangen er til en blomsterbutikk og i første etasje lages det blomsterdekorasjoner. Men i andre etasje lages det god kaffe og det er ingenting å si på kakene heller. Det er ikke alltid like lett å finne steder i Bangkok hvor man kan sette seg ned, spesielt ikke i Chinatown så det er viktig å plotte inn på forhånd passende steder for en liten pause. Det gjorde vi i 2017 når vi var her første gangen. I 2018 derimot gikk vi hit i ens ærend for å drikke kaffe og vi ble ikke skuffet andre gangen heller.



Spise i Chinatown
Etter klokken 17 er det slutt på handelen i Chinatown og det er mat som gjelder. Yaowarat stenges delvis for trafikk og restaurantene tyter utover. På dagtid er restaurantene av hull-i-veggen-typen og du enser dem knapt, men om kvelden har de uante mengder av stoler og bord som spres utover fortauene. Lek & Rut Seafood har vi sett anbefalt, og da de holder til på hjørnet av Soi Texas hvor vi bor finner vi oss et bord på fortauskanten. Servicen er så effektiv at vi nesten ikke får satt oss før vi har bestilt og maten står på bordet. Plutselig er vi ute i gata igjen uten helt å skjønne at vi er ferdig med middagen allerede. Da kan vi jo alltids fortsette nedover gata å se om vi finner noe godt til dessert.



Lek & Rut Seafood varter opp med grillede kjempereker og fried rice.

I Chinatown spiser man mye rart, også haifinne- og fugleredesuppe, som er århundre gamle kinesiske retter, men som man ikke bør kjøpe på grunn av fangstmetoder etc. Så hold deg unna disse rettene.

Du finner saktens noe annet rart du aldri har spist før. Hva med en sjøpølse?
Bo i Chinatown
Shanghai Mansion
Skal man bo i Chinatown bør det vel være kinesisk. Shanghai Mansion gir deg en følelse av kinesisk eleganse og ro, noe som står i sterk kontrast til det som foregår utenfor i Yaowarat Road. Rommene ligger rundt et atrium under tak og de fleste av rommene har ikke vindu med utsikt, men selv jeg som har et snev av klaustrofobi syntes det var helt greit. Vi bodde her i 2010, men etter det har vi kun brukt lobbybaren som vannhull. Den ligger rett inn fra gaten i Yaowarat og byr på kalde fruktdrinker og heftige chips og peanøtter.


Selve huset ble bygget i 1892 og har vært handelshus, kinesisk opera, børs, kjøpesenter og fra 2005 hotell. Fellesområdene er vakkert pusset opp og det er lagt stor vekt på detaljene. Selv om man ikke bor på hotellet er det absolutt verdt å ta turen innom lobbybaren.

Himmelseng med silkeputer.

Glimt av dusjen, vasken er på utsiden av badet.

Selvfølgelig er det kinesisk teservise på rommet.
Norn Yaowarat
Her bodde vi i 2017. Dette er et hostel med sovesaler med køysenger, men de har også private rom og vi bodde på det som heter deluxerom med privat bad. Vi hadde også en liten balkong og da virker et lite rom straks mindre klaustrofobisk. De har hyggelige fellesrom for frokost og mingling. Frokosten var veldig bra og vi koste oss som skikkelige backpackere sammen med ungdommen. Dessverre "glemte" jeg å ta flere bilder, men du kan se på nettsiden til Norn Yaowarat.

Enkelt, men vi sov godt her.

Passende utsikt når man bor i Chinatown.

På Norn Yaowarat er det utesko og innesko.

Lener man seg ut, ser man nedover Soi Texas.

Et glimt inn på badet.